woensdag 4 augustus 2010

dag 8 EDINBURGH

Voor het eerst deze vakantie het ontbijt ietsje later om 08.15 uur. Toch ook wel even lekker.
Om 09.15 uur in de bus richting Edinburgh centrum, waarna Paula, onze stadsgids weer op de bus komt.
Als je van geschiedenis houdt, een genot om naar haar te luisteren, ze vertelt dingen die in de boekjes niet snel voorkomen zoals, de tuintjes midden in de stad, omgeven door hekken, waarvan de omwoners een sleutel hebben, werden vroeger gebruikt als bleekvelden, de houten schotten voor de ramen i.v.m. de glasbelasting. Over de schoorstenen die op de daken staan, hoe meer pijpen, hoe meer geld om te stoken, etc.
Films die zich afspelen in de tijd van "Charles Dickens" worden in Edinburgh opgenomen (niet in Londen).

Als je van geschiedenis houdt is deze stad een echte aanrader!!! Er is zoveel te zien, daar heb je zeker een midweek voor nodig!
Musea zijn vrij toegankelijk, dat hoort volgens de overheid bij de opvoeding!!

De stadstour duurde tot 12.00 uur en daarna hadden we een vrije middag die we zelf konden invullen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN


Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Edinburgh Castle, dat is gebouwd op een vulkanische rots. Op Calton Hill staat een Griekse Akropolis (Edinburgh wordt daarom wel het Athene van het Noorden genoemd.)


Edinburgh heeft verder een dierentuin, Edinburgh Zoo en een botanische tuin, Royal Botanic Garden Edinburgh.




In Edinburgh heeft zich het ware verhaal afgespeeld van de skyeterriër Bobby, ook wel "Greyfriars Bobby" genoemd. Nadat zijn baasje John Gray, een politieman te Edinburgh, overleed op 15 februari 1858, sliep Bobby gedurende 14 jaren bij het graf van zijn baasje op Greyfriars Kirkyard. Bobby werd door veel mensen op de klokslag van één uur 's middags gezien waarop hij naar het koffiehuis ging en daar zijn middagmaal van de eigenaar kreeg. Bovendien werd de licentie (een voorloper van hondenbelasting) betaald door de provoost van Edinburgh, Sir William Chambers, die een groot dierenliefhebber was. Bobby overleed in 1872. Een gedenkteken ter ere van Bobby, geprezen om zijn loyaliteit, staat in Greyfriars Place, vóór het voormalige koffiehuis, nu pub. De Kirkyard ligt er direct achter.


Old Town en New Town
De binnenstad van Edinburgh bestaat uit Old Town en New Town. De Old Town bestaat uit een kasteel en een hoofdstraat met stegen in een visgraatpatroon.


Deze hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. De Royal Mile loopt van het kasteel naar Palace of Holyroodhouse en is voornamelijk voorzien van toeristische winkeltjes.

Het kasteel is gebouwd op een rots (de zogenoemde Castle Rock). Genoemde stegen worden closes genoemd.



De New Town is een schoolvoorbeeld van een zorgvuldig geplande stadsuitbreiding uit de 18e eeuw. Het strekt zich uit rondom de winkelstraten van Princes Street, George Street en Queen Street. De bouwstijl die hier domineert uit de bouwperiode wordt 'Georgian' genoemd. Sinds 1995 staan de Old Town en New Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst.




Holyrood en Arthur's Seat
In het zuidoostelijke stuk van de Old Town loopt een 261 ha grote park van het koningspaleis Holyrood omhoog naar de 251 m hoge vulkaankegel Arthur's Seat. Bovenaan is er een panoramisch uitzicht over de stad, de rivier Forth en de omgeving van de stad. Niet zo ver van de rand van het park ligt het hypermoderne, zich snel ontwikkelende deel van Holyrood rondom het Schotse parlement.

Tijdens de wandeling door de stad kwamen we ook nog de bibliotheek tegen, daar moest ik natuurlijk wel even binnen een kijkje nemen. Binnen heb ik alleen de receptie gefotografeerd, verder kregen we geen toestemming. Er was binnen een prachtige tentoonstelling over de geschiedenis van "golfen". Films, aangeklede poppen, boeken, schilderijen, etc. werden er gepresenteerd. Om aan een puntje te zuigen.



























Daarna nog door de oude stad gewandeld en op zoek gegaan naar een kilt voor mijn zoon. We slaagden bij "Heritage of Scotland" op de Highstreet waar we door een jongeman zeer vriendelijk werden geholpen, "een hele outfit", wat zal hij blij verrast zijn. En ik des te meer. Wat me nog opviel waren de veel rokende mensen op straat en het vele straattheater, heel gezellig.


17.30 weer met de bus naar het hotel. Wat gaat de tijd snel.

20.00 diner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten