woensdag 4 augustus 2010

dag 5 IONA EN MULL


Na het ontbijt van 07.30 wandelen we om 09.00 naar de haven waar we op de veerpont stappen naar Iona. Na circa één uur meerden we aan in Craignure op het eiland Mull. Daar kregen we een bustour van een regionale chauffeur. Een gezellige man, maar best wel moeilijk te verstaan. Er is maar één smalle weg (zie afbeelding) om naar het pont naar Iona te komen. Als er een tegenligger is of als er veel verkeer achter ons lag, stopte de chauffeur op een parkeerhaventje en liet dan iedereen voor gaan. Zouden ze in Holland ook eens moeten gaan doen, hebben we tenminste niet zo last meer van de tractoren,die alles ophouden!!!!! Jammer dat we geen verrekijker hadden meegenomen, tijdens de rit zagen we nog een zeehondje.


Deze eilanden behoren tot de Binnen-Hebriden en liggen dicht onder de westkust van Schotland.
Mull is 909 km2, het grootste eiland van de Binnen-Hebriden, gescheiden van het vasteland door de 'Sound of Mull' en de 'Firth of Lorn'. Het eiland is bergachtig.
De hoogste berg is Ben More (966m). Via een moeilijk begaanbaar pad bereikt u na 9 km de punt van dit schiereiland, waar een fossiele 12 m hoge boomstam van meer dan 50miljoen jaar oud te zien is.



Iona, is 5,6 km lang en 2,4 km breed.
Het eiland is bergachtig en heeft stranden.
Landbouw, schapen en visserij zijn bestaansmiddelen maar toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor de bewoners.
Fionphort is de haven van Iona, een betoverend eiland dat sinds de 6e eeuw bekendstaat als de wieg van het christendom in Schotland.
In 563 stichtte de H. Columba een klooster op Iona, vanwaar het christendom over Europa werd verbreid. Nu verwelkomt de Iona Community pelgrims uit de hele wereld in de abdij. Naast het klooster zijn Schotse koningen uit het verre verleden begraven, zoals Duncan en Macbeth.Mull heeft veel tuinen en boerderijen. Tobermory is de hoofdstad. Er zijn diverse kastelen en landhuizen. De afgelegen westkust vormt een ideale leefomgeving voor de opnieuw uitgezette zeearend en voor steenarenden, buizerds, slechtvalken en zeevogels.





Deze dag begonnen we weer bewolkt en rond de middag was het weer schitterend weer!!
Wat treffen we het weer. Om 17.00 uur weer terug naar Mull en daarna weer met de boot naar Oban waar we om 20.00 weer aanschoven voor het diner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten