woensdag 4 augustus 2010

dag 7 BLAIR CASTLE /BLAIR ATHOLL WHISKYSTOKERIJ

08.00 uur ontbijt
08.45 in de bus op weg naar Blair Castle.



Dit witgepleisterde kasteel met zijn vele torentjes, 13 km ten noorden van Pitlochry, steekt mooi af tegen de omringende bossen Het ziet eruit als het ultieme Schotse kasteel en is dan ook afgebeeld op ontelbare koektrommels en andere souvenirs. Het is al meer dan zeven eeuwen eigendom van de families Murray en Stewart, hertogen en graven an Atholl. Sinds 1845 hebben zij een privé-leger (de Atholl Highlanders), een gunst van koningin Victoria.
Het middeleeuwse kasteel stond op een strategische locatie op de route naar Inverness en daarom lag het voor de hand dat het in 1652 werd ingenomen door Cromwells leger. Het kasteel speelde ook een rol in de Jacobietenopstanden van 1715 en 1745, toen de familie Murray op tragische wijze verdeeld was geraakt. In rustiger tijden bracht de 2e hertog Georgian elementen aan, en toen in 1863 de spoorlijn werd aangelegd kreeg het kasteel de victoriaanse uitstraling die het nu nog heeft. Er is veel te zien in het kasteel, van portretten en weelderige interieurs tot een origineel exemplaar van het National Covenant en de torenkamer waar Bonnie Prince Charlie in 1745 sliep.



.











Tijdens ons bezoek was er een internationale jamborette van de scouts.










Om 12.45 een lunchstop in Pitlochry.




Pitlochry (Baile Chloichridh in Schots-Gaelisch) is een burgh in Perthshire in Schotland met een geschatte populatie van 2564 (2001). Het dorp is gebouwd in traditionele Victoriaanse stijl en is gelegen aan de rivier de Tummel.

De eerste nederzetting in het gebied waar het huidige Pitlochry is ontstaan, dateert van 1180. Nochtans begon de plaats pas te groeien toen generaal George Wade een weg bouwde door het dorp in zijn poging het Schotse achterland te ontsluiten tussen 1725 en 1737.

Pitlochry en omgeving zijn thans een toeristische trekpleister voor in het bijzonder wandelaars en natuurliefhebbers. Tevens bevinden zich in het dorp twee Whisky-stokerijen (Edradour & Blair Atholl Distillery), een klein theater en een waterkrachtcentrale, voornamelijk bekend vanwege de 310 meter lange zalmladder.

Na de lunch een bezoek gebracht aan de whisky stokerij.




De distilleerderij Blair Athol is gelegen aan de rand van het centrum van de plaats Pitlochry. De naam Blair Athol komt uit het Gaelic. Blair betekent, "het vlakke land in de vallei" en Athol is "de naam van de ongeving". De plaats en het kasteel zullen zonder twijfel met de naam van de distilleerderij te maken hebben. Het juiste tijdstip van oprichting is niet bekend maar in de 18e eeuw werd er door de plaatselijke boeren reeds gedistilleerd. Vlakbij de plek waar de huidige distilleerderij staat, werd er volgens een oud teruggevonden document een distilleerderij gebouwd in het jaar 1798. De eigenaren John Stewart en Robert Robertson noemden de distilleerderij Aldour, naar de Aldour Burn een beekje dat langs de huidige distillleerderij stroomt. De distilleerderij Jean Boyer (www.jeanboyer.com) werd opgericht in 1994 en staat bekend om zijn likeuren en absolute top kwaliteiten pastis. Ook is Jean Boyer een zeer onderscheidende onafhankelijke bottelaar en importeur van whisky’s. Jean Boyer producten werden geëerd met een groot aantal medailles in internationale competities in de afgelopen jaren.
Na een weinig succesvolle start werd de distilleerderij in 1823 door John Robertson overgenomen en er werd na een verbouwing in het jaar 1827 weer bij Blair Athol gedistilleerd. Na diverse sluitingen en overnames werd Blair Athol in 1932 overgenomen door Arthur Bell uit Perth en weer geopend in het jaar 1949. De distilleerderij werd geheel gerestaureerd en men ging weer produceren. In het jaar 1970 werd het aantal stills verdubbeld. Er staan nu in het stillhouse van Blair Athol vier stills. Twee wash stills en twee spirit stills. Deze worden met stoom verwarmd. Voor de vergisting gebruikt men acht washbacks, die van roestvrij staal gemaakt zijn. Voor het rijpen van de spirit worden bourbon-, sherry en ook refill vaten gebruikt. De turf die men voor het eesten van de mout gebruikt komt van de Orkney eilanden. Het water komt uit de Aldour Burn, deze naam is een verbastering van Allt Dour Burn, en betekent "stroom van de otter". De Aldour burn komt vanuit het meer Loch a'Choire, dat ligt op de helling van de nabijgelegen berg Ben Vrackie. De Aldour burn stroomt midden tussen de warehouses en de distilleerderij door en men gebruikt het water zowel als brouwwater als ook voor koeling van de condensors. De Aldour burn gaat weer over in de rivier de Tummel, en deze rivier mondt weer uit in de rivier de Tay. Zo'n 95% van de productie van Blair Athol wordt voor het maken van blended whisky gebruikt. De overige 5% wordt als maltwhisky gebotteld. Een okshoofd is een kwaliteits fust, met een inhoud van 250 liter en is ook het meest gebruikte fust in Schotland. Deze fusten worden vaak hergebruikt en zijn weer opgeschuurd voordat ze weer gevuld worden. “Recoopered” en tot zo’n negen keer bruikbaar, door injectie van vers hout. Deze fusten geven aan de whisky licht houtachtige aroma’s en zoete tonen uit de verse hout. Zij bevorderen de uitwisseling van aroma’s van de whisky met de omgevingslucht. In de loop der jaren zal tijdens de rijping de verfijnde smaken naar boven komen en ontwikkelen zich in deze periode fruitigheid, ronding en homogeniteit, die de smaak van de whisky positief zullen beïnvloeden. De whisky’s van de Franse independant bottelaar Jean Boyer uit deze re-coopered hogshead serie van de Best Casks of Scotland hebben allen deze ideale rijpingsprocedure ondergaan. Zoals ook deze Re-Coopered Hogsheads whisky van de Blair Athol distilleerderij.

Na de excursie kregen we allemaal een klein slokje malt whisky te proeven en werden er op geattendeerd om dan ook NOOIT malt whisky te mengen met cola of iets anders, daar gebruik je blended whisky voor! Na uitleg begrijp je wel waarom malt whisky is kostbaar, na stoken blijft er maar 5% over voor malt, de overige 95% voor blended whisky. En mij eigenlijk niet besteed, ik ben alleen maar liefhebber van Irish coffee, dus zal ik alleen maar blended gebruiken.

17.30 uur aankomst zeer luxueuze Novotel te Edinburgh, met zwembad, internet, buffetrestaurant, en zeer luxe douche,zeer brede bedden en koelkast op de kamer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten