Voor Schotland is de nationale Keltische taal, het Gaelisch, in feite een vreemde taal. Het is vanaf de 3e eeuw door Ierse immigranten in het vorstendom Dalriada in Argyll ingevoerd. Rond de 11e eeuw heeft het Gaelisch de Britse taal der Picten geheel verdrongen. Heel het huidige Schotland, behalve de omgeving van Edinburgh drukte zich in deze taal uit. Maar aan het einde van diezelfde 11e eeuw besloot koningin Margaretha, een Engelse prinses, het Engels of de Schotse variant daarvan tot hoftaal te maken. Langzamerhand heeft het gebruik van de hoftaal zich ook over de gewone bevolking verspreid. De leegloop van de Hooglanden heeft dit proces nog versneld en tegenwoordig wordt het Gaelisch alleen nog op de Hebriden als voertaal gebruikt.
Er zijn ongeveer 80.000 mensen die het Gaelisch actief beheersen. Het gebruikt wordt wel gestimuleerd en in de Hooglanden en op de eiland komt u geregeld tweetalige opschriften tegen. De status van het Gaelisch is dermate officieel, dat iemand die de Britse nationaliteit aanvraagt en aantoont het Gaelisch te beheersen, deze verkrijgt zelfs zonder Engels te kunnen spreken.
Er verschijnen boeken en kranten in het Gaelic en er is zendtijd voor Gaelic-sprekenden op radio en tv. Zelfs in andere - met name Engelstalige - landen wordt het Gaelic bestudeerd, als onderdeel van een algemene belangstelling voor de eigen Keltische wortels.
Wie Gaelic wil leren, kan contact opnemen met het Gaelic College Sabhal Mór Osaig.
http://www.smo.uhi.ac.uk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten