...
Om 07.45 ontbijt
Vertrek 0m 08.40 naar Stirling.
Stirling Castle
Stirling Castle, Stirling, SchotlandStirling Castle is een kasteel in Stirling in de Schotse regio Stirling, gebouwd op vulkanisch rotsgesteente. Het kasteel was vanaf de twaalfde eeuw de residentie van de Schotse koningen. Het huidige gebouw stamt uit de veertiende en vijftiende eeuw en is ontwikkeld door de koningen Jacobus IV, Jacobus V en Jacobus VI. Deze laatste verliet het kasteel in 1603 toen hij koning Jacobus I van Engeland werd.Stirling Castle heeft vanwege zijn strategische ligging, hoog op een rots, met uitzicht op de smalle strook land tussen de monding van de Forth en de moerassen (nu drooggelegd) aan de westkant, een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Het deed ooit dienst als koninklijk paleis en is talloze malen verbouwd. Mary Stuart, die er is opgegroeid, is in 1543 gekroond in de Royal Chapel.
We lunchen in Callander.
Het is een bewolkte dag. Ongeveer 18 C.
Na dit bezoek rijden door het natuurgebied "The Trossachs".
In vroeger tijden werden hier bootjes van het ene meer naar het ander meer gesleept: vandaar heette deze doorgang Na Troiseachan, 'de oversteekplaats, waar de huidige spelling een verbastering van is. Het bosrijke gebied is een natuurreservaat. Onderweg zijn schitterende uitzichtpunten. Loch Katrine ontleent zijn naam aan een Schots woord voor 'vrijbuiter'; in ieder geval waren leden van de stam MacGregor die hier huisde, berucht als veedieven. Het meer voorziet de stad Glasgow van drinkwater. Hier hebben we een rondvaart gemaakt met het stoomschip "Sir Walter Scott.
De populariteit van de Trossachs is te danken aan Sir Walter Scott, wiens Lady of the Lake en Rob Roy zich hier afspelen.
Sir Walter Scott (Edinburgh, 14 augustus 1771 - Abbotsford, 21 september 1832) was een Schots dichter en schrijver van historische romans.
Walter Scott is geboren in Edinburgh en als gevolg van polio in zijn jeugd zou de rest van zijn leven zijn rechterbeen verlamd blijven. Na rechten gestudeerd te hebben aan de universiteit van Edinburgh werd hij net als zijn vader advocaat.
Toen hij 25 was begon hij met het vertalen van Duitse boeken. Daarna schreef hij tal van gedichten zoals The Lay of the Last Minstrel en boeken, waaronder het in 1913 en 1952 verfilmde Ivanhoe.
Hierna rijden we weer terug naar ons hotel in Erskine, die ons om 19.30 uur een Schotse avond bezorgen, met muziek en dans. We krijgen een Keltische (Gaelic)voordracht (ode aan de Haggish, een pittig gekruid gehakt van ingewanden van het schaap) waar we om 19.30 uur aan tafel gaan.Waarom mensen nu hier zo aanstellerig over doen is eigenlijk vreemd, wat een boer niet kent, dat vreet hij niet. Het was heel smakelijk klaargemaakt, een gehaktgerecht in een pasteischaaltje met aardappelpuree en een bruine jus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten